torsdag 13 september 2012

iPhone 5 är den senaste mobilen från Apple


Igår presenterades äntligen Apples nya mobiltelefon. Trots rykten om att telefonen skulle heta "the new iPhone" fick den alltså namnet iPhone 5 i slutändan. Designmässigt påminner den mycket om sin föregångare iPhone 4S.

iPhone 5 är tunnare (7,6 mm istället för 9,3 mm) och lättare (112 g istället för 140 g) än föregångaren. Skärmen har växt på längden men inte på bredden och är nu på 4 tum. Anledningen till att skärmen inte har blivit bredare är för att man ska kunna använda telefonen bekvämt med en hand. Skärmen har en upplösning på 1136 x 640 pixlar och en pixeltäthet på 326 pixlar per tum.

Processorn A6 är också ny och upp till 2x snabbare än den gamla, men ska även vara energisnål vilket gör att batteriet räcker längre. Enligt uppgift håller batteriet för 8 timmars surf, 8 timmars samtalstid eller 10 timmars videotittande.

Den nya laddnings- och anslutningskontakten kallas för "Lightning" och det spelar ingen roll vilket håll man stoppar in kontakten eftersom den är vändbar. Det ska även komma en adapter som gör att man kan använda sina gamla tillbehör.

Kameran är på 8 megapixel precis som tidigare och den främre kameran är på 1,2 megapixel. Huvudkamerans skyddsglas är tillverkat i safirglas vilket gör det tunnare och mer hållbart än tidigare. Den nya Panorama-funktionen verkar riktigt cool, man sveper långsamt med telefonen över ett visst område och telefonen skapar en Panorama-bild på upp till 28 megapixlar.

iPhone 5 är även utrustad med LTE och det återstår att se om det fungerar med det svenska 4G-nätet. Som bekant fungerade inte den nya iPadens LTE med de svenska operatörernas mobilnät.

iPhone 5 släpps med Apples senaste operativsystem iOS6. Telefonen finns i svart och vitt och med lagringskapacitet på 16,32 och 64 GB. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar