måndag 28 maj 2012

Hur du lyckas med datorköpet

Bärbar dator
Att veta vilken dator man ska köpa är inte alltid så enkelt om man inte är insatt i alla datortermer med MHz hit och GB dit. Utveckligen går fort och det kommer ofta nya datormodeller som är bättre än de gamla till samma pris. Hur vet man vilken dator man ska köpa då? Lita inte på att säljaren i datoraffären kommer att välja ut den bästa datorn till dig, han kanske själv inte är så insatt eller så kanske han säljer den dator han tjänar mest pengar på. Om du har en kompis som kan mycket om datorer kan du ta hjälp av denne men det är bättre att du själv sätter dig in i ämnet, det kräver bara lite tid. Det är ju trots allt ditt datorköp och dina pengar.

Jag ska ge några konkreta tips på hur man kan välja ut och jämföra olika datorer och välja ut den bästa datorn baserat på pris och prestanda. Detta inlägg är inte tänkt att vara en komplett datorköpguide utan ett hjälpmedel för att lättare kunna jämföra prestandan på olika datorer.

Utbudet av både stationära och bärbara datorer är enormt. För att hitta en dator som passar just dig kan du använda en prisjämförelsesajt som t.ex. prisjakt.nu. Använd filtret för att begränsa sökresultatet genom att t.ex. välja ett prisintervall eller önskad skärmstorlek.

Prisjämförelsesajterna har också en funktion som låter dig lägga till produkter i en lista som du sedan kan titta närmare på.

De två viktigaste komponenterna som avgör datorns prestanda är processorn och grafikkortet. Grafikkortet är särskilt viktigt om du planerar att spela datorspel. Det är stor skillnad på olika processorer och du måste inte sätta dig in i alla detaljer. Det finns ett annat sätt som är betydligt enklare.

Gå in på sajten cpubenchmark och välj Search for your CPU model. Skriv in benämningen på processorn som du hittar i datorns beskrivning, t.ex. Intel Core i5-2320. I den första kolumnen Passmark CPU Mark ser du att den har fått 6007 poäng. Ju högre poäng desto bättre. Jämför med Intel Celeron B815 som brukar finnas i billiga bärbara datorer så ser du att den bara har fått 1497 poäng. Skriv upp resultaten för de datorer du är intresserad av och jämför dem.

Du kan göra samma sak med grafikkortet. Benämningen på grafikkortet hittar du i datorns beskrivning. Gå till Video card benchmarks på samma sajt som ovan och välj Seach for your videocard. Ju fler poäng i den första kolumnen, desto bättre är grafikkortet och därmed bättre lämpad för spel.

RAM-minnet och hårddiskutrymmet i datorerna är i de flesta fall mer än tillräckligt. Kontrollera bara så att det inte är mindre i den dator du har valt jämfört med de andra datorerna. RAM-minnet kallas även för arbetsminne och uppges ofta i GB. I skrivande stund bör du välja en dator med minst 4 GB RAM, helst mer om du planerar att spela datorspel eller använda krävande program som t.ex. Photoshop. Hårddiskutrymmet är det utrymme som finns tillgängligt för program och egna filer, det uppges också i GB.

Förhoppningsvis har du nu fått ett bra verktyg som du kan använda för att jämföra prestandan på olika datorer. Självklart finns det fler av datorns egenskaper att ta i beaktande vid ett datorköp men med tipsen i detta inlägg kan du göra en snabb koll av datorns viktigaste komponenter och undvika att bli lurad. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar