söndag 28 juli 2013

Följ flygplan i realtid på flightradar24.com

flightradar24
En sida som jag gillar är flightradar24.com, där man kan följa flygplan i realtid. Man förundras över hur många flygplan som är i luften samtidigt. Det går att klicka på vilken flight som helst för att få detaljerad info om flygrutt, flygplanstyp, flygbolag etc. Det är rätt kul att gå in på sidan när man ser ett flygplan i luften för att ta reda på var det ska eller var det kommer ifrån, särskilt när det är udda destinationer.

söndag 14 juli 2013

Horder av zombier i World War Z

World War Z
Idag var jag på bio och såg World War Z. Jag hade inte så höga förväntningar på filmen eftersom jag hade hört en del negativ kritik innan. Visserligen är jag svag för filmer om jordens hotande undergång men jag tycker att filmen överraskade på ett positivt sätt. Huvudrollen spelas av Brad Pitt, och han gör ganska bra ifrån sig.

torsdag 11 juli 2013

Återupplivad gammal laptop, del 2

Detta är fortsättningen på återupplivad gammal laptop, del 1. Förra gången skrev jag om hur jag installerade Puppy Linux på en gammal laptop, Compaq Armada E500. Nu är det dags att installera Wifi på datorn. För ett tag sen köpte jag ett mycket litet Wifi-kort från dealextreme.com för en blygsam summa (se bild nedan).

Nano-USB Wifi-card

Detta kort passar perfekt till denna dator som bara har en USB-port. Jag pluggade in kortet och körde Puppy Linux nätverksguide. Jag som inte är någon van Linux-användare lyckades installera kortet utan problem, så bra är guiden. Kortet sticker ut minimalt från datorn. Jag gillar dessa kort och kommer att beställa flera.


Eftersom denna dator ska användas som Internet-radio dator i köket behöver den ha mjukvara för att klara av uppgiften. Det finns ett program i Puppy som heter PupRadio som jag har tänkt använda. Det finns 8 st förvalda radiokanaler som man lätt kan byta mellan. Jag har tänkt lägga in de kanaler som jag oftast lyssnar på. För att lägga till kanaler behöver man bara uppge url:en till radiokanalen och skriva ett namn. Så här ser det ut på skänken i köket när datorn är på plats. De inbyggda högtalarna är förvånansvärt bra, men jag kanske kommer att köra med separata högtalare så småningom eftersom jag har ett par som jag inte använder för tillfället.
Laptop med PupRadio

onsdag 10 juli 2013

Återupplivad gammal laptop, del 1

För ett år sedan skrev jag om en gammal laptop jag hade fått tag på, en Compaq Armada E500. Här är länken till det gamla inlägget: Sommarprojekt: Compaq Armada E500. För tillfället har jag semester och lite tid över så jag grävde fram den gamla Armadan ur garderoben för att prova några olika Linux-distar på den.

Lite oväntat hade jag stora problem med att få vissa Linux-distar att fungera. Kanske är hårdvaran för gammal, kanske är det något annat. Jag provade Peppermint och Lubuntu men fick det inte att fungera. CD:n bootade upp som den skulle men sen stod den bara och tuggade. Då var jag nära på att ge upp.

Som sista OS provade jag Puppy Linux (den version som kallas Wary och passar bäst för äldre datorer). Första gången bootade jag Puppy från CD:n. När jag märkte att det fungerade bra installerade jag det på datorns hårddisk. Bilden nedan visar skrivbordet i Puppy Linux (klicka på bilden för att göra den större).

Puppy Linux running on Armada E500

Jag har ägnat lite tid åt att bekanta mig med operativsystemet. Jag är inte så hemma på Linux men denna distribution är väldigt enkel och intuitiv. Min plan är att använda denna dator som Internet-radio dator i köket. Först måste datorn kompletteras med ett WiFi-kort och som tur är har jag ett kort liggandes. Fortsättning följer...

tisdag 9 juli 2013

Surfa privat med Firefox

Surfa privat med Firefox

Jag använder Firefox som webbläsare sedan flera år tillbaka eftersom jag hade problem med Internet Explorer. Firefox har ett privat läge som man enkelt kan starta genom att trycka på Ctrl + Shift + P. Det öppnas då ett nytt fönster med en flik som heter privat surfning. Dessutom är den vanligtvis orangea Firefox-knappen högst upp till vänster lila. Detta läge finns på Firefox version 3.5 eller senare.

Vad innebär privat surfning?
Precis som namnet antyder innebär privat surfning att Firefox inte sparar några uppgifter om vilka sidor du har besökt på Internet. Detsamma gäller sökhistorik, filhämtningslistan, webbformulärdata, kakor eller temp-filer. Om man är flera som använder en dator och inte vill att andra ska få tillgång till ovanstående information är det en god idé att använda läget "privat surfning".

Tänk bara på att eventuella bokmärken som sparas kommer att finnas kvar. Samma sak gäller filer som man tar hem från Internet. Tänk också på att en eventuell arbetsgivare ändå kan spåra vilka sidor du har besökt. Historiken sparas inte på den enskilda datorn, men går att få fram från nätverksservern.

söndag 7 juli 2013

Fotografering och prylshopping på agendan


Idag åkte jag in till Stockholm med familjen och passade på att fotografera med min nya kamera som jag har skrivit om här. Bilden ovan har jag tagit med nya kameran (det går att klicka på den för att göra den större). Just nu använder jag ett SD-kort på 4 GB i den nya kameran, kortet sitter vanligtvis i min Canon Ixus.

Eftersom jag kommer att fota en del i RAW-format så passade jag på att gå förbi Webhallen och köpa ett större och snabbare kort. Det fick bli ett SanDisk memory card extreme SDHC 16GB Class 10. Bättre och billigare kort går inte att hitta.

Jag passade också på att köpa enklast möjliga hörlurar som ungarna kan använda eftersom alla andra hörlurar har gått sönder. Det blev ett par Zalman ZM-DS4F

Nu kommer jag att ligga lågt med inköpen ett tag framöver. Framåt hösten planerar jag att byta ut min SSD eftersom den inte presterar som jag hade hoppats.

fredag 5 juli 2013

Del 1: Prylmani tittar närmare på molnlagring

Att spara sina filer i molnet har flera fördelar. En stor fördel är att du kommer åt dina filer från vilken uppkopplad dator eller enhet som helst. Nu när det är semestertider kan du exempelvis tömma innehållet i digitalkamerans minneskort direkt i molnet samtidigt som du sippar på en iskaffe. Du behöver inte vara rädd för att förlora dina bilder om datorn skulle bli stulen eftersom bilderna är sparade i molnet och inte på datorns hårddisk. Häng med när jag provar molnlagringstjänsterna på marknaden.

Dropbox
Dropbox

Den första tjänsten jag provar blir en av de största molntjänsterna. Dropbox har ca 100 miljoner användare. För att komma igång med tjänsten gör man följande:

1) Gå till www.dropbox.com (Regga via min länk och vi båda får 500 MB extra)
2) Registrera en ny användare genom att klicka på "sign up".
3) Installera mjukvaran genom att ladda ner installationsfilen och köra den.
4) Välj att du redan har ett konto i fönstret som kommer upp.
5) Logga in genom att fylla i användarnamn och lösenord. Klart!

När man loggar in första gången får man antingen välja gratistjänsten som är på 2 GB eller någon av betaltjänsterna. Jag väljer gratistjänsten och får 2 GB utrymme.

Dropbox free or paid

I nästa fönster som kommer upp får man välja typisk eller avancerad setup. Jag väljer typisk, som är den setup som rekommenderas för de flesta.

Dropbox setup type

När du hittar en mapp som heter dropbox på datorn vet du att det är klart. Du kan använda mappen som en vanlig mapp och dra filer till den. Alla filer som sparas i mappen synkas även till alla dina andra datorer och enheter (om du har några) samt säkerhetskopieras i molnet. Dropbox finns även till både iPhone och Android.

Jag provade hastigheten på min molndisk genom att dra en fil på ca 700 MB till den. Jag kom upp i ca 6 MB per sekund vilket är riktigt bra (jag har 100 Mbit).

Man kan få mer utrymme gratis genom att referera vänner till dropbox (500 MB per vän, max 16 GB). Det finns även andra sätt att öka utrymmet gratis.

Man kommer även åt sina filer från vilken uppkopplad dator som helst, t.ex på ett internetkafé. Det enda som krävs är att datorn har en webbläsare installerad.

Sammanfattning av dropbox
Jag gillar dropbox eftersom det är lätt att komma igång och allting fungerar som det ska. Jag fick bra hastighet när jag provade att dra en fil till molndisken. 2 GB utrymme är ganska lite men det finns enkla sätt att öka utrymmet gratis. Så här ska en molntjänst fungera! Nästa gång provar jag en annan molntjänst. Häng med!